Krtek

Nar jag var liten alskade jag att titta pa "Mullvaden" och han kommer faktiskt ifran Tjeckien fran borjan. Har heter han "Krtek" och du kan handla hur mycket pryttlar som helst med honom. Jag ar valdigt nojd med min nyinkopta nyckelring!
 
 
 
Ser fram emot nar jag far barn sa vi kan kolla pa Mullvaden tillsammans och jag kan shoppa massa gulliga Mullvadsgrejer till dem!
 

Photo of the day #5

Snacka om simultankapacitet!
 

Prag i soluppgangen

Igar morse tog jag sparvagnen kl 5 pa morgonen for att se soluppgangen over Prague. Det var saa vackert!!! Forst gick jag over en lugn och stille Karlsbro, sedan satt jag uppe i backen pa Petrin-hill och sag solen ga upp!! Dock var jag otroligt trott hela dagen igar, men jag var som tur var ledig.
 
Gardagen var nog den finaste dagen pa min resa och ocksa den finaste upplevelsen!!
 
 
 
 
 
 
 

Inforandet av varma mackor i baren

Nar jag borjade jobba som bartender pa Sir Tobys i maj, sa fanns det en skylt i receptionen om att man kunde kopa pommes frites, friterad ost och pizza i baren. Det var inte ofta nagon faktiskt fragade efter detta, men nar nagon slutligen ville ha pommefrites fick jag ta reda pa hur jag skulle gora det. Fran och med ordern, till att personen fick sina pommefrites tog det 40 min. For jag behovde varma upp fritosen och det tog en stund. Dessutom brande jag mig, och det luktade ackligt i hela kallaren. "It smells like McDonalds here" var det en gast som sa. Och efter den kvallen beslutade jag mig for att varje gang nagon fragade efter det skulle jag saga att vi tyvarr inte hade det idag. For jag tycker inte 40 min vantan samt den tid det tog for mig + att det luktade sa illa, inte var vart besvaret. Men att inte ha nagon mat i baren var ju inget bra egentigen, for folk behover kunna ata nagot om de dricker. Sa jag kom med ideen om att infora varma mackor. De gar snabbt att gora och ger en bra fortjanst. Och ar mycket roligare an pommesfrites.
 
Sa sedan ca 6 veckor tillbaka har vi Varma mackor i baren ca 4-5 dagar/vecka. Det finns 3 st att valja mellan: Med skinka, tomatsas, oregano, ost och tomat. Eller vegetarisk med fetaost, basilika, vitlok och tomat. Eller en med skinka, fetaost, vitlok, basilika och tomat.
 
Och mackorna har salt riktigt bra! Tror chefen ar imponerad. Och jag horde att chefen hade atit en macka nu i veckan och nasta dag kom han och sa att mackan var great, och att jag skulle fortsatta med det! Dessutom, sa har jag nu ocksa fatt min forsta review about mackorna:
 
 

Restaurang Lehka Hlava (Vegetarisk restaurang)

Nar Marie var har pa besok sa gick vi och at pa en vegetarisk restaurang som heter "Lehka Hlava" och ligger pa Borsov 2, Praha 1. Det ar en systerrestaurang till Maitrea som jag skrivit om tidigare pa min blogg. Jag tyckte dock att maten pa Maitrea var lite av en besvikelse, men har blev jag verkligen inte besviken!
 
Maten pa Lehka Hlava var otroligt god!! Frasch, smakfull och god! Det var till och med sa vi gick dit tva dagar i rad bara for att det var sa bra. Forsta dagen at jag spenat-enchiladas och nasta dag at jag gronsaksspett. Och det var mysigt ocksa. Forsta dagen satt vi i ett rum som kandes som man satt i en liten skog, dar lamporna sag ut som svampar. Och nasta dag satt vi i ett rum dar det kandes som att det var en natthimmel med stjarnor.
 
Maten kostar ca 150 kc, vilket ar ca 52 svenska kr.
Deras webbsida hittar ni har: http://www.lehkahlava.cz/
 
Rekommenderar verkligen ett besok pa denna restaurang! Favoriten i Prag sa langt! For man kande sig frasch och matt nar man gick darifran.
 

Tjeckiska spritsorter

Så vilka spritsorter eller starka drycker bör man testa i Prag? Jo, nämligen dessa:
 
 
Absinth: 70 %-ig alkoholdryck som är grön till färgen. Denna är förbjuden i många länder, och därför blir turisterna alldeles till sig när de kommer till Prag och kan köpa denna. Jag har aldrig smakat och vet inte om jag vill göra det heller. Förstår inte varför denna dryck finns, då den ju verkligen bara får folk att bli alladeles för fulla. (Som bartender har jag hört många galna historier om vad som hänt personer som druckit Absinth.)
 
Becherovka: En örtbaserad spritsort som man kan tänka smakar lite "juligt", nästan som att dricka en stark pepparkaka. Själv är detta min favorit att shotta, eftersom den starka smaken av örter tar bort spritsmaken något.
 
Fernet Citrus: Finns både neutral och med citrus. Väldigt känd och omtyckt i Tjeckien.
 
Slivovice: Sprit gjord av plommon och denna är populär på hela Balkan. Kommer ursprungligen kanske inte från Tjeckien, men spriten är så vanlig här att de ser den som sin egen. Mycket mycket stark.
 
Hruskovice: Samma som Slivovice fast denna sorten är gjord av päron.
 
Griotte: Spritsort med körsbär. Omtyckt av den äldre befolkningen i Tjeckien, min kompis sa att hennes mormor och morfar dricker den ofta. Den är inte lika stark som de andra sorterna och den är ganska söt.
 
Tuzemsky rom/Tuzemak: Gjord av potatis, ganska sot.
 

Pluggar mer tjeckiska...

Sa har tidigare postat en bild da jag pluggar tjeckiska med en kaffe ute i solen pa garden. Ett annat stalle att plugga ar nere i livingroomet med en liten ol :) Da blir pluggandet kul och mysigt!
 

Photo of the day #4

Forstar inte varfor de saljer alla dessa fula haxor som souvenirer i Prag... men men...
 

Metro A (grona linjen)

Nu har jag fotograferat klart aven den grona linjen :) Darmed har jag fotograferat alla metrostationer i Prag!
 

Bakande till Cafe i Prag

Sa nu i veckan bakade jag till ett Cafe i Prag. Cafeet tillhor Moderna Museet och ar valdigt coolt och trevligt. Min kompis syster jobbar dar och det var sa jag fick mojlighet att baka dit. Det var svart att valja vad jag skulle baka, men till slut bestamde jag mig for Millionaries shortbread och Vit kladdkaka med apelsin.
 
 
Jag fick betalt for ingredienserna och ocksa for tiden det tog att baka, sa jag fick betalt for att ha lite roligt, alskar ju att baka! Och det kanns valdigt kul att mina kakor saljs pa det cafeet just nu.
 
Jag vet inte om jag kommer fa mojlighet att baka fler ganger, vi far se. Men det det var kul hur det an blir framover!
 

Rekordtid pa milen och bara 10 dagar kvar till Nike Run Prague

Sa nu ar det bara 10 dagar kvar till Nike Run Prague som gar av stapeln lordagen den 1 september kl 14:00. Jag har sprungit massa hela sommaren sa jag ser verkligen fram emot loppet! Det ar "bara" 10 km och det var lange sedan jag sprang nagot lopp som var av den distansen.
 
Eftersom vi har ca 35 grader varmt i Prag (i forr gar hade vi varmerekord!!!) har jag senaste tiden mest tranat lopning inomhus pa gymmet. Och idag kande jag for att faktiskt testa hur snabbt jag kunde springa 10 km.
 
Och det gick bra!
1-4 km sa sprang jag 11,8 km/h
4-5 km sa sprang jag 12,0 km/h
5-7 ca 12,2 km/h
7-9 km 12,5 km/h och sedan avslutade jag med 13-13,5km/h den sista km.
Sa min sluttid blev 49:34 vilket ar det snabbaste jag nagonsin sprungit 10 km pa!
 
Nu var ju detta dock inomhus pa ett lopband, sa i verkligheten ter det ju sig annorlunda med ex backar och ojamnheter i marken. Men jag blev anda otroligt nojd med min prestation och det ar bra att veta vad man faktiskt ar kapabel att springa pa!
 
Det storiga infor loppet ar ju dock min troja som jag ska springa i... anmalde mig med min davarande pojkvan och vi har varandras namn pa trojan man maste springa i. Och nu ar vi ovanner. Men men, forsoker att bortse fran et. Far tacka over det pa alla kort jag tar!
 

Sir tobys rum - Marionette

Alla rum pa Sir Tobys har olika namn, olika historia och olika inredning. Jag har bott i nagra olika rum och nar mamma var har sa bodde vi i rum "Marionette". Passande var da denna tavlan pa vaggen. Sot, men ocksa lite laskig!
 
Mitt rum jag bor i nu heter "Jaro" och det betyder Var. Darfor har vi en stor rosa tavla med blommor pa.
 

Det blir mycket fikande i Prag... och nu ska folk fa fika med mitt fika :)

Sa mycket smaskigt har jag atit sedan jag kom hit! Det ar ett under att jag inte ar tjockare an vad jag ar :P
 
I alla fall, sa ska jag nu fa baka till ett cafe i Prag!!!! Kamilas syster jobbar pa ett cafe och har fixat sa att jag ska fa baka kakor dit. Ska prova forsta gangen denna veckan. Cafeet ar ett cafe som hor till ett konstmuseum/moderna museet, sa det ar coolt och fancy. Det blir spannande, far se om mina kakor saljer och om jag kommer fa baka mer framover. Har inte bestamt dock an vad jag ska baka...
 

Photo of the day #3

 
Just a normal day in my neighbourhood.
 

Besok av Marie

I helgen sa var Marie har och det var riktigt skoj! Jag har visat henne runt i Prag och sen har vi ocksa varit och gatt massa i mataffar, gatt pa ett museum, och atit vegetarisk mat pa en jattebra restaurang! Marie jobbade ocksa med mig i baren alla tre kvallar och hon var en fenomenal bartender. Jag kunde tagit ledigt nastan :P Naturligtvis visade jag coksa Marie Crossclub! Vi spelade fotbollsspel med lite tjeckiska killar och vi vann saklart :) hehe
 
Lite tomt blir det nu, men hoppas Marie (eller nagon av er andra) kommer och halsar pa snart igen!
 

Framsteg i Tjeckiskan

Jag maste saga att jag ar ratt bra pa att plugga. Jag lar mig lite mer for varje dag. Denna veckan har jag jobbat mycket med adjektiv och att beskriva personer. Sasom att fraga hur nagon ar och sedan beskriva den personen som rolig, vacker, lang, gammal, trakig, rolig, dum, smart osv.
 
Dessutom forstar jag mer och mer nar folk pratar! Och nagot som ar lite kul ar utrycket "To je skoda" vilket betyder "Its a pity" och det ar ju ganska kul eftersom det tjeckiska bilmarket heter Skoda. :P
 
Har sitter jag pa garden och "pluggar" med en kopp kaffe.
 

Czech cakes #2 Trdelnik

 
Trdelnik ar en traditionell kaka som ar popular bade i Slovakien och i Tjeckien. Ursprungligen kommer den dock ifran Rumanien. Degen rullas runt en pinne och grillas. Sedan pimpas degen med socker, kanel eller valnotter. Du kan kopa farskt bakad Trdelnik i stand runt omkring Prags centrum.
 
Jag tycker Trdelnik ar jattegod. Lite som en kanelbulle lixom.
 

Idag kommer Marie hit!

och stannar till mandag! Ska bli riktigt kul med besok och att ha nagon att hanga med!
 

Bakande av Bublanina

Min tjeckiska van Kamila och jag traffades har om dagen for att baka ihop. Sa da gjorde vi den tjeckiska kakan Bublanina. Jag alskar ju att baka och det gor Kamila ocksa, och roligare ar det ju att baka ihop, och sa far jag ocksa lara mig att baka tjeckiska kakor!
 
Recept pa Bublanina:
* 2 st agg
* 2 koppar vetemjol
* 1 fpk bakpulver
* 1 fpk vaniljsocker
* 1 kopp socker
* 1 kopp mjolk
* 1/2 kopp olja
* frukt, ex. plommon och aprikoser
 
Gor sa har:
Blanda samman alla ingredienser till degen och hall den i en smorjd och broad langpanna. Karna ur frukten och skar ex. plommon och aprikoser i halvor. Lagg frukten i degen och gradda i 200 grader i ugnen ca 15-20 min, tills den blivit lite brun och "fastare".
 
 
Kakan avnjots sedan med en kopp te under tiden som vi ovade tjeckiska. Riktigt trevligt :)
 

Restaurang Maitrea (Vegetarisk raestaurang)

Jag har besokt Restaurang Maitrea i Prag, som ar en helvegetarisk restaurang.
 
 
Restaurangen ar belagen pa Tynska street 6, Prag 1. Det ar ganska nara Old town square.
Restaurangen ar otroligt mysig inuti. Jag har varit dar tva ganger nu. Det finns massor av gott att valja mellan i menyn, sa smaklokarna vattnas verkligen nar man laser. Forsta gangen jag var dar tog jag Vegetariska "kottbullar" med potatismos och min kompis tog en thai-ratt. Andra gangen vi var dar tog vi "Dagens" som var Pumpasoppa till forratt och sedan Pasta med tofusas.
Jag har aven provat deras morotskaka till efterratt. Mycket i menyn ar ocksa raw food, om man kanner for att prova pa det.
 
Dagens ratt ar otroligt prisvard. 108 kc for tva ratter + vatten (ca 40 kr).
Jag tyckte restaurangen var otroligt mysig och menyn hade stor bredd och det fanns massa gott att valja mellan. Dock tyckte jag att maten var lite smaklos och trakig, och detta galler maten bada gangerna jag var dar. Sa jag ar lite besviken pa maten. Men tycker anda att Dagens ratt ar prisvard. Och denna restaurangen ar bra att ga till om man ar vegetarian. Det vegetariska utbudet pa vanliga tjeckiska restauranger ar namligen inte speciellt bra.
 
Dessutom var deras morotskaka jattegod! Tror den var raw, sa den var otroligt frasch! Alskar nar man kan ata efterratt och kanna sig frasch efterat! Sa gar garna dit och fikar nagon gang igen ocksa.
 
Las mer har: http://www.restaurace-maitrea.cz/
 

Tjeckiska matratter #1 Gulas med dumplings

Gulas med dumplings ar nog den mest genuina ratten du kan bestalla har. Gulash ar ju ursprungligen ifran Ungern, men dar ater man den mer som en soppa eller gryta. Har i Tjeckien ater man den mer som en gryta/sas till antingen dumplings eller potatis av nagot slag. Dessa dumplings ar typ som lite fuktigt vitt brod. Det finns ocksa en annan typ av dumplings, potatis-dumplings, men da kallas den mer Knodel (knedelky) Detta ar varianten som ar gjord av vetemjol.
 
Sa denna ratten maste atas da du besoker Tjeckien och Prag.
 

Nationaliteters olikheter...

Efter 3 mander i baren och att ha pratat med hundratals personer fran hela varlden, borjar en del drag och personligheter falla pa plats. Drag som olika natinaliteter har gemensamt. Det ar ganska intressant faktiskt. Sa nu vet man redan lite fran borjan, hur personerna ar - da de berattar var de kommer ifran.
 
SVENSKAR till exempel, ar otroligt artiga och trevliga. De ar dock ganska trakiga och lite reserverade.
 
SKANDINAVIER overlag ar trevliga men lite svarare att konversera med. Inga direkt partytyper alltid, aven om de kan komma igang ibland.
 
Personer fran ENGLAND ar valdigt trevliga, pratiga och roliga. De gillar fest och att vara sociala! Dock ar manga fran England har pa hostelet valdigt unga, alltsa runt 18-19 ar.
 
Personer ifran AMERIKA kan variera mycket. De ar ofta pratiga och trevliga, men kan dock ocksa vara lite dryga och snobbiga ibalnd. Speciellt om de kommer ifran New York. Amerikaner ar ocksa valdigt galna ibland. Allra trevligast, och mest crazy, har personer ifran Texas visat sig vara! Darfor blir jag alltid jatteglad da det kommer Texas-bor till baren :P Amerikaner ar ocksa bra pa att dricksa, speciellt om det ar en nagot aldre kille.
 
ASIATER. Ja, vad ska man saga... de ar sa blyga att jag knappt fatt chansen att prata med ngon. Dessutom gillar de inte fest, sa om det val kommer nagon asiat till hostelet sa hanger de da inte i baren i alla fall.
 
AUSTRALIENSARE. Otroligt trevliga och gillar fest! Dessutom ar mannen valdigt snygga, brunbranda och ofta valtranade. Alltid trevligt att ha dem i baren! ;)
 
NYA ZEELANDARE ar verkligen jattetrevliga och odmjuka. Lugna ar dem ocksa, dem kan man prata lite djupare med och det ar sadana personer jag garna blir van med.
 
KANADENSARE ar lite samma som Nya Zeelandare. De ar trevliga, lugna, odmjuka och intelligenta. Trevliga och sociala, dessa ar jag ocksa garna van med. Faktiskt har en av mina basta vanner bland gasterna varit just kanadensare.
 
Personer fran FRANKRIKE pratar sa dalig engelska att det ar svart att fora konversationer med dem. Darfor har jag inte sa bra uppfattning om dem. Men jag tycker de uppfor sig lite arrogant ibland.
 
TYSKAR ar bara helt enkelt ganska trakiga.
 
Och sa har vi HOLLANDARE. Och jag vet verkligen inte varfor, men de ar de mest arroganta och ocksa de som kan vara mest otrevliga. Klart att det varit trevliga personer fran Holland i baren ocksa (mest tjejer) men de mest otrevliga gasterna jag haft har varit fran Holland. Och en tjej jag kanner som jobbar pa ett annat hostel, hon berattade samma sak - att hollandarna ar otrevligast, speciellt da de reser i grupp. Dessutom har de alla samma satt nar de bestaller ol: "ONE BEER!!"
 
Ibland har vi gaster aven fran andra nationer, som tex Italien, Ryssland, Belgien, Irland, Skottland, Spanien, Indien m.m. Men det har inte varit sa manga att jag hunnit bilda mig nagon uppfattning an.

Dansande fontanerna i Prag

Nar mamma var har sa gick vi och sag de dansande fontanerna i Prag! Har velat se det lange men aldrig tagit riktigt tag i det. Sen har de bara forestallningar pa kvallen, sa det ar inte alltid jag ar ledig ju.
 
Fontanerna heter Kriziks Fountains och de har olika forestallningar varje kvall. Mamma och jag sag "Cakovskij - Swan lake" vilket var kombinerat fontanerna med en balett pa scenen. Jag ar ju inte sa mycket for balett men jag kollade mest pa fontanerna och det var coolt. Mysigt att sitta dar i morkret och se hur fontanerna andras till musiken!
 
Men det ar olika forestallningar beroende pa vilken dag det ar och vilken tid. Det ges forestallningar oftast kl 8, 9 10 och 11 varje kvall. Nagra fler jag skulle vilja se ar "Michael Jackson - Romance", "Love stories", "The little mermaid", "Film music of the 20th century" etc... sa da har jag nagot att gora nasta kvallar jag ar ledig :)
 
 
 
 
Biljetterna for en forestallning kostar 220 ck (ca 80 svenska kr) och du kan lasa mer om program etc. har: http://www.krizikovafontana.cz/en Man behover inte boka biljetter, utan det ar bara att dyka upp en stund innan forestallningen borjar. Fontanerna finns i narheten av Stromovka-parken, tram-hallplats Vystavistje.
 
/Lela

Photo of the day #2

Just a nice pic! :-)
 
/Lela

Prags TV-torn

Mamma var pa besok i veckan och da akte vi till Prags TV-torn. De bygger om tornet dar uppe, sa det var ganska stokigt dar uppe och fonsterna var skitiga av allt byggdamm, sa det var inte jattebra utsikt fran dar uppe. Det coola var dock utsidan. Langs Prags TV-torn klattrar massa statyer av jattebebisar. Det ar "samma" bebisar som finns i Kampa-parken har, som jag visat bilder pa innan.
 
 
/Lela

Typical Czech specialities #1 MISA icecream

MISA icecream ar en popular glass har, och valdigt speciell. Det ar som att ata fryst cheesecake. Sa den ar valdigt frach och god, inte lika sot som vanlig glass. Finns i smak "neutral", jordgubb och apelsin. Mycket god!!
 
Finns aven som Big pack om man har en frys hemma :)
 

Czech cakes #1: MEDOVNIK

Tänkte börja skriva lite mer om Tjeckisk matkultur, för jag har helt och hållet inte hunnit bry mig om den än. Men nu så, ska jag lära mig! Så nu börjar vi med kakor, maträtter, drycker och annat!
 
Först ut är kakan Medovnik!
 
 
Medovnik ar namnet pa en honungskaka. Det ar den popularaste kakan i Prag och Tjeckien. Ursprungligen kommer den dock ifran Ryssland och kallas ibland for "Russian honey cake". Den ar aven popular i Ukraina och Kroatien. Kakan bestar av 10 lager som ar smaksatta med bl.a. kanel och honung.
 
Kakan ovan at Susanna och jag pa ett Cafe i Kutna Hora.
 

Chete mluvit Cesky?

 
Soo, I am getting started! Jag har kopt larobok och CD och i fredags hade jag forsta privatlektionen med en kollega som heter Kamila. Forsta lektionen var det mest "Vad ar detta?" "Det ar en stol" etc... men jag ska verkligen ligga i nu for att lara mig.
 
Alla forsoker avskracka mig att tjeckiska ar jattesvart. Ja, jag vet det - men anda - det ar ju sa kul att lara sig nya saker och darfor ar jag otroligt motiverad! Har laddat in CDn pa min ipod och lyssnar samtidigt som jag tittar i boken.
 

Ursäkta om jag är dålig på att höra av mig.

Ja, helt enkelt ursäkta om jag är dålig på att svara på mail, boka skype-tid etc... Nackdelen med att bo utomlands är att man har "två" liv. Dels ska man ta hand om livet här, och sen ska man hålla livet hemma levande också. Även om jag vill verkligen veta vad alla gör där hemma, och även uppdatera om vad jag hittar på, så tar det mycket tid ochh energi och jag hinner inte med. Och så mycket tid tas ifrån min tid här i Prag.
 
Så ursäkta verkligen om jag inte svarat eller är dålig på att höra av mig. Det betyder inte att jag inte bryr mig, men jag hinner inte eller orkar ibland inte bara sitta vi datorn. Blir jätteglad när ni alla skriver någon rad :) Och allra gladast blir jag såklart om ni kommer och hälsar på framöver!!
 
(dessutom fungerar min dator inte så bra, så jag kan inte uppdatera min blogg från den eller ibland skriva mail...)
 

Frantisek Skala

I Olomouc var jag pa Moderna museet och dar hade de en utstallning av Frantisek Skala. Han ar fran Tjeckien. Jag brukar ju inte gilla konst sa mycket, men detta var faktiskt ratt trevligt. Massa lustiga skulpturer av konstigt material!
 
 
 

Nice med dricks

Veckan som gått har varit rätt kul att jobba. Roliga personer i baren och jag har varit ute med gästerna två kvällar. Dessutom blev min dricks för onsdag, torsdag och fredag riktigt bra!!! Sammanlagt nästan 500 svenska kr! Det är riktigt bra, det kan jag leva på i ca en vecka!
 
Och sen blir man glad när chefen ger positiv kritik. Har infört "Sandwishes" i baren de kvällar vi inte har någon mat att servera. Och då jag efter tre veckor skrev en utvärdering om detta till min chef svarade han "Helena you're amazing!" och han är inte den som haglar beröm över en. Så det kändes nice!
 
 Och så bakade jag kanelbullar i torsdags också!!
(även om varken kardemumma eller pärlsocker fanns att tillgå i Tjeckisk mataffär)
 

Hos doktorn

Efter 5 dagar med urinvägsinfektion var jag till slut tvungen att inse att mina försök med tranbärsjuice inte gav något resultat. Men jag hade fasat att behöva gå till doktorn här, inte så lätt när man inte vet hur allt funkar.

Men det visade sig gå riktigt smidigt. Receptionisten prickade på kartan vart jag skulle gå, och efetrsom dte är lördag blev det akutmottagnngen på ett sjukhus. Jag kom dit och var förberedd på att sitta och vänta X antal timmar (som i Sverige).. men det hela gick väldigt smidigt. Det var ganska tomt på sjukhuset så jag knackade på en dörr och en manlig sjuksköterska öppnade. Han sa att dte var akutmottagning för operation: "Do you need surgery?" Men nej tack, jag har bara urinvägsinfektion berättade jag. "ah okej" och så fick jag kissa i ett rör. Satt och väntade 40 min och sedan kom provsvaren och jag fick antibiotika. Besöket kostade 32 kr och antibiotikan 10 kr.
Tacka vet jag att man är med i EU! :-)
 
 
 

Ida pa basok igen :)

Förra veckan var Ida på besök igen. Var verkligen rätt tajmat för henne att komma, behövde en vän att snacka med och göra lite kul med :) Var så sorgligt när hon åkte hem!!! Då blev det lite tårar till och med...
Nästa besök blir av Marie 17-20 augusti och sen kommer en brevvän hit den 20 aug också, tillsammans med sin syster.
 

Ida och jag var på Staropramen-bryggeriet och gick en rundtur där. Den var väl sådär, men nu kan man klicka av det från sin Prag-lista iaf :P
 

En dag åt vi frukost på Bohemia Bagel.
 
Och så var vi i Kampa-park och slappade och klättrade på "the giant babies".
Massa annar gjorde vi också. Degade och pratade, åt på en vegetarisk restaurang, såg "Lincoln the vampire hunter" på bio och shoppade lite.
Ida kom verkligen med det fina vädret!! Efter mer än en veckas regn och köld, så blev det helt plötsligt sol och 35 grader varmt igen!!
 
 

Weekend i Olomouc

Så förra helgen var jag på semester i Olomouc två nätter. Tåget dit ifrån Prag tog ca 2,5 h. Olomouc (uttalas ålåmots) ligger i östra Tjeckien, i ett område som heter Moravia.
 
 
Olomouc är vanligtvis en studentstad, vilket gör att den under sommarmånaderna är ganska tom på folk. Så när jag var där på helgen var där jättelite folk. Väldigt tyst och lugnt och mycket var stängt.
Jag tyckte det skulle bli skönt att komma iväg lite ifrån Prags stress, fast faktiskt blev det nästan lite för tyst och för ensamt för mig i Olomouc. Blev lite ledsen då jag fick för mycket tid att tänka.
 
 
 
Bild ifrån mitt hostels balkong. Bodde på "Poets corner" som var ett jättebra hostel. Eftersom det är ett systerhostel till oss fick jag också bo där gratis :)
 
  
Olomouc har också ett astronomiskt ur, lite mer i kommunist-stil dock än det i Prag.
 
 
Fanns massa coola fontäner i staden.
 
Vy ifrån ett kyrktorn i centrala Olomouc som jag besteg.
 
Moravia.
 
Det blev mycket fika också. Åt både två bitar chokladpaj (vit och mörk), drack vit varm choklad och så åt jag en delikatess för Olomouc: "Smelly cheese med plommonsylt och grädde". Mycket spännande och konstig kombination, men ganska gott ändå! Och så smakade jag några lokala ölsorter också, bl.a. Moritz.
 
Kamila, en tjeckisk tjej som ska börja jobba på vårt hostel i Prag denna veckan, hon visade mig runt i staden på söndagskvällen - då hennes föräldrar bor i Olomouc. Var väldigt trevligt att bli rundvisad, fick lite historia berättad om Olomouc, och framförallt klickade vi väldigt bra vilket kändes roligt och viktigt då hon ska bli min kollega nu! Hon ska täcka för Rados frukost på helgerna eftersom Alana och abi har åkt. Och sen ska hon täcka för mig i baren varje onsdag och torsdag tror jag det var.
 

Goodbye Sir Toby's

Sa da har dem akt, Alana och Abi. Sa himla sorgligt. Iaf var deras skjuts forsenad igar, vilket gjorde att jag kunde spendera hela dagen med dem. Nar de sedan akte kl 20 pa kvallen sa jobbade jag och det var riktigt busy, vilket gjorde att jag inte hann bli ledsen. Sa just nu kanns det som att de bara plotsligt ska dyka upp har, men jag kommer snart inse att de inte kommer tillbaka...
 
Vi har haft sa mycket roligt ihop! Och deras fargstarka personligheter har verkligen spridit ljus over Sir Toby's!! Alana hade ritat en avskedstavla till hostelet, med alla som jobbar har! Den ar sa cool, stammer precis!!
 
 
 

RSS 2.0